fbpx
May 25, 2019
  • 6:15 am Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Γιάννη Κωνσταντάτου χθες στην Αργυρούπολη
  • 9:16 am Ολοι οι συνδυασμοί και τα ονόματα των υποψήφίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
  • 8:31 am Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης – Όλοι οι συνδυασμοί και τα ονόματα των υποψηφίων
  • 7:46 am Μάθε που Ψηφίζεις, η εφαρμογή από το Υπουργείο εσωτερικών
  • 7:34 am Γλυφάδα: Οι συνδυασμοί και τα ονόματα των 411 υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές

Ένα σουβλατζίδικο στην Ηλιούπολη προσφέρει καταλόγους για τυφλούς

Ένα σουβλατζίδικο στην Ηλιούπολη προχώρησε σε εκτύπωση καταλόγου σε ελληνική γραφή Braille, κάτι που ακόμη αποτελεί ζητούμενο για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης που διεκδικούν την αυτονόητη αυτονομία τους.
Η ανεξαρτησία στη διαβίωση ατόμων με αναπηρία, πέρα από τις καθημερινές βασικές ανάγκες και τα πολυσυζητημένα πεζοδρόμια με τις διαβάσεις που οδηγούν σε κολώνες και τοίχους, δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε σε επίπεδο ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, η αυτονόητη κίνηση για κάποιον που θα επισκεφθεί ένα εστιατόριο, να κοιτάξει τον κατάλογο πριν παραγγείλει, δεν είναι και συχνά εφικτή, αν ο πελάτης είναι τυφλός.
Το σουβλατζίδικο ΛΟΤΖΑ, στην Ηλιούπολη, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια κίνηση που αν και θα έπρεπε να μην αποτελεί εξαίρεση, συναντάται σπάνια στους χώρους εστίασης. Έτσι, από τον περασμένο μήνα, σε συνεργασία με τον Οίκο Τυφλών, δημιούργησε κατάλογο σε γραφή Braille, για τους τυφλούς πελάτες του.
«Στην Ελλάδα, πράγματα που είναι φυσιολογικά τα παρουσιάζουμε ως ατού. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να βγουν μπροστά να τα ξεκινήσουν» λέει στο News 24/7 o ιδιοκτήτης του καταστήματος, Νίκος Γεωργόπουλος, ο οποίος εξηγεί πως έχει πελάτες τυφλούς, κωφάλαλους και με άλλες αναπηρίες. «Οι αντιδράσεις είναι σίγουρα θετικές, καθώς ο κόσμος ξέρει πως έρχεται σε ένα σουβλατζίδικο που σέβεται τον συνάνθρωπο» συμπληρώνει.
Οι κατάλογοι σε ελληνική γραφή Braille δεν απαντώνται, δυστυχώς, συχνά, παρά το γεγονός πως από το 2017, όλα τα καταστήματα εστίασης είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με τον νόμο να διαθέτουν τέτοιους για τους πελάτες τους. Ο Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, Μανώλης Μπασιάς, υπογραμμίζει πως «Υπάρχει νομοθεσία, είναι υποχρεωτική και προβλέπει πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος δεν την τηρεί. Ο καθένας που βλέπει, πρώτα κοιτάζει τον κατάλογο και μετά παραγγέλνει. Έτσι πρέπει να μπορούν να το κάνουν και οι τυφλοί. Κάποιοι καταστηματάρχες δεν το ξέρουν, ενώ άλλοι το αγνοούν. Πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα καταστήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, ο Φάρος Τυφλών συνεργάζεται με όσους καταστηματάρχες αποφασίζουν να εκτυπώσουν τέτοιους καταλόγους. «Έχουμε το μεγαλύτερο εκτυπωτικό στη χώρα για καταλόγους σε γραφή Braille και θα πρέπει οι καταστηματάρχες να απευθύνονται σε εμάς» εξηγεί.
Ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου ΛΟΤΖΑ, Νίκος Γεωργόπουλος, λέει πως πέρα από την υποχρέωση του νόμου, ένας τέτοιος κατάλογος δεν αποτελεί ιδιαίτερη επιβάρυνση για την επιχείρηση, καθώς «το κόστος ήταν μόλις 100 ευρώ», συνεπώς είναι καθαρά θέμα διάθεσης και ένδειξης σεβασμού προς τους πελάτες.

Δες άλλες ειδήσεις από την Ηλιούπολη εδώ

Νότια Προάστια 13 Μαϊου 2019

Αναδημοσίευση του άρθρου του κου Μάνου Φραγκιουδάκη
Πηγή news247

lotza

Εγγραφείτε στο Newseltter του Notiatoday.com
για να ενημερώνεστε πριν απ' όλους για ειδήσεις
& νέα της αγοράς που αφορούν
τα Νότια προάστια της Αθήνας

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Tα δεδομένα που θα μας στείλετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την αποστολή newsletter και δεν πρόκειται να δωθούν σε τρίτους για κανένα λόγο.